•
VESZÉLY (HAZARD) – annak a valószínűsége,
hogy az adott felhasználási körülmények között és expozíciós lehetőségek
mellett mérgezés történik (azaz mérgező/károsító anyaggal van dolgunk)
•
KOCKÁZAT (Risk) - Toxikológiai - annak a valószínűsége,
hogy az adott vegyszerrel történt expozíciót követően mérgezés/káros hatás
alakul ki az élőlényben
néhány vegyület hozzávetőleges akut toxicitása (LD50 mg/ttkg)
Etilalkohol |
10,000 |
NaCl |
4,000 |
Ferrous Sulfate |
1,500 |
Morphine Sulfate |
900 |
Phenobarbital Sodium
|
150 |
5 |
|
Strychnine Sulfate |
2 |
Nikotin |
1 |
d-tubocurarine |
0.5 |
0.10 |
|
Dioxin |
0.001 |
0.00001 |
a „baj”
megelőzése
Honnan tudja a polgár, hogy mire kell velük vigyázni, mire kell odafigyelni????
Veszély alapú kizárási kritériumok (cut-off –
„tiltólista”, „katgorizálás”)
Ø Karcinogén
1,2
Ø Mutagén
1,2
Ø Reprotoxikus
1,2
Ø
Hormonrendszert zavaró (endokrin disruptor)
Ø
POP (persistent organic pollutant )
Ø PBT (persistent,
bioaccumulating and toxic)
Brómozott égésgátló anyag jelenléte svéd nők anyatejében. Az anyag ötévenként kétszereződik(!!).
Ø
vPvB (very
persistent, very bioaccumulating)